Stylish tet-a-tet με την σχεδιάστρια κοσμημάτων Elena Kougianou! 

Πριν από σχεδόν 4 χρόνια συνάντησα  την Έλενα για πρώτη φορά. Τότε μόλις είχε τελειώσει τις σπουδές της και τη πρακτική της στο studio της αναγνωρισμένης Αμερικανίδας Kara Ross στη Νέα Υόρκη και έκανε τα πρώτα της βήματα...την πρώτη της ολοκληρωμένη συλλογή. Τα ρομαντικά χρυσά cuffs που έμοιαζαν σαν ανοιγμένα φύλλα & οι κεντημένες χειροποίητες δαντέλες που έδειχναν σαν να αγκαλιάζουν το γυναικείο καρπό αποτέλεσαν μία από τις παρθενικές τις και masterpieces της δημιουργίες. Αυτά τα 4 χρόνια μέχρι και σήμερα μέσα από τη δουλειά, την αφοσίωση, τις δυσκολίες, τις επιτυχίες, την αναγνώριση και συνεργασία με πολλά μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό έγινε όχι απλά καλύτερη αλλά μία δημιουργός κοσμημάτων όπου στα 29 της χρόνια έχει καταφέρει όσα λίγοι. Το όραμα της και η "εμμονή" της να ομορφαίνει και να κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακές τις γυναίκες που φοράνε τα κομμάτια της ήταν από τους λόγους που την καθιέρωσαν στο χώρο. Και είναι χαρακτηριστικό διότι όποτε έβλεπες μία κοπέλα να φοράει κομμάτι της το αναγνώριζες με τη μία.

Σήμερα λανσάρει τη πρώτη της συλλογή από fine jewelry την οποία δουλεύει και τελειοποιεί τον τελευταίο χρόνο.



-Φανταζόσουν πριν από 5 χρόνια ότι θα επιτύχεις τόσο πολύ στο χώρο που παρόλες τις δυσκολίες θα μπορέσεις να αποδεχτείς αυτή την πρόκληση που λέγεται fine jewelry?

Βρίσκω πολύ σημαντικό το επάγγελμα μας να είναι αυτό που αγαπάμε και μας ευχαριστεί. Έτσι μπορούμε να έχουμε υπομονή και πίστη σε αυτό που κάνουμε. Αν και δύσκολη η εποχή μας πολλά παιδιά της γενιάς μου μπορεί να αποπροσανατολιστούν λογω κρίσης και είναι λογικό. Όμως με διαρκές “ψάξιμο” πάντα δημιουργείται έδαφος και ευκαιρίες.  Η δημιουργία μιας συλλογής fine jewellery σίγουρα είναι μια πρόκληση, αλλά σίγουρα και ένα βήμα παρακάτω. Πάντα όταν οι πρώτες ύλες μας είναι υψηλότερης ποιότητας το αποτέλεσμα είναι και ποιο εντυπωσιακό.

-Παίζει ρόλο φυσικά που έχεις μία βάση ένα μαγαζί στη καρδιά της Αθήνας όπου οι συλλογές σου αλλά και εσύ η ίδια βρίσκεστε όλο το χρόνο και σε καθημερινή βάση εκεί! Το μέρος όπου καταλαβαίνεις με τον καλύτερο τρόπο την αγορά, τις ανάγκες του καταναλωτή αλλά και τα θέλω του.Η επικοινωνία με τον πελάτη είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα όπως και το να είσαι σε έναν χώρο που είναι ανοιχτός να τον επισκεφθείς ανά πάσα στιγμή και να μπορείς να δοκιμάσεις όλες τις συλλογές. 

Βλέπεις και ακούς τι θα ήθελε να δει μέσα από την δουλειά σου κάποιος. Η καινούρια συλλογή Elliptic Hyperbola έχει να κάνει πολύ και με το γεγονός οτι πελάτες μας ζητούσαν κάποια κομμάτια ποιο ευκολοφόρετα και διαχρονικά.

 -Αν ήταν ιστορία αυτή η συλλογή θέλουμε να μας τη διηγηθείς! (λίγα λόγια, έμπνευση, υλικά και πολύτιμες πέτρες που συναντάμε, σχήματα)

Βασική έμπνευση για την δημιουργία αυτής της συλλογής είναι οι μίνιμαλ,γεωμετρικές γραμμές που βρήκα σε βιβλία αρχιτεκτονικής καθώς και η μαγεία των μαθηματικών και της γεωμετρίας. Κάθε σχέδιο άλλωστε έχει πάρει ένα όνομα από την αλφάβητο των μαθηματικών.
Για να ξεφύγουν τα σχέδια από την “αυστηρότητα” της γεωμετρίας έχουμε επιλέξει πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς σε πέτρες και χρωματιστά σμάλτα. Μπλε και ροζ, ζαφείρια, τσαβορίτες και τυρκουάζ είναι οι βασικές πέτρες που έχουμε χρησιμοποιήσει δεμένες σε χρυσό και λευκόχρυσο.

Ήθελα κάθε κόσμημα να είναι πολύτιμο με τον τρόπο του, ευκολοφόρετο και νεανικό.

Η νέα γενιά Ελλήνων  κοσμηματοποιών έχετε δημιουργήσει ένα τρομερό όνομα στο εξωτερικό και στην παγκόσμια αγορά για τον ασύγκριτο σχεδιασμό αλλά και την ανεπανάληπτη ποιότητα στα κοσμήματα. Πως το εξηγείς αυτό;

Η Ελλάδα κατέχει μια εξέχουσα θέση στην ιστορία του σχεδιασμού και της κατασκευής κοσμήματος. Θεωρώ σημαντικό οι Έλληνες σχεδιαστές να μπορέσουμε να την εξελίξουμε εικαστικά με συνέπεια στις σημαντικές παραδοσιακές τεχνικές.

Αλλά και στις ποιο σύγχρονες όπως είναι το 3D printing. Είναι αλήθεια πως η υψηλή τεχνογνωσία και η ποιότητα μας έχουν αναγνωριστεί στο εξωτερικό και ειδικά τα τελευταία χρόνια όντως πολλοί Έλληνες σχεδιαστές έχουν γνωρίσει σημαντική επιτυχία και διακρίσεις.

-MVP της συλλογής "Elliptic Hyperbola" και γιατί; (most valuable piece)!

Το αγαπημένο μου κομμάτι της συλλογής είναι τα Prisma Earrings σε χρυσό με μπλε ζαφείρια και πράσινο σμάλτο. Είναι ένα σχέδιο που περίμενα με ανυπομονησία να βγει στην παραγωγή και ο λόγος γιατί για να πετύχει κάναμε πολλές διορθώσεις για καιρό. Μου αρέσει πολύ η γεωμετρία του και το “κρυφό” χρώμα του σμάλτου που φαίνεται στο εσωτερικό του σκουλαρικιού καθώς το φοράμε. Τέλος ο συνδυασμός των 3 αυτών χρωμάτων είναι από τους αγαπημένους μου.

Και τέλος... το πιο σημαντικό πράγμα στο κόσμημα….

Το κόσμημα είναι μια μορφή τέχνης όπως καμία άλλη. Ακολουθεί τις τάσεις της μόδας αλλά όχι αναγκαστικά. Μπορεί ένα κόσμημα να είναι διαχρονικό και να πηγαίνει από γενιά σε γενιά ή μπορεί απλά ένα υφασμάτινο βραχιόλι να κρατήσει ένα καλοκαίρι. Είναι μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης που όμως πάντα πρέπει να σέβεσαι τα όρια του ετσι ώστε να μην πάβει να έχει σωστή εφαρμογή και να είναι φορέσιμο. Ένα αγαπημένο δαχτυλίδι ή κολιέ σου μπορείς να το φοράς συνέχεια και να σου θυμίζει κάποιον ή κάτι.


Τέλος, ένα όμορφο ή εντυπωσιακό κόσμημα μπορεί να αναδείξει τρομερά και να συμπληρώσει ένα απλά ένα ντύσιμο.