Βρεθήκαμε στο εργαστήρι ενός  Έλληνα τεχνίτη κατασκευής χειροποίητων κοσμημάτων και παρακολουθήσαμε όλα τα στάδια κατασκευής και δημιουργίας ενός πολύτιμου κομματιού.

Πάντα τα βλέπουμε , τα θαυμάζουμε στις βιτρίνες πολυτελών κοσμηματοπωλείων ή σε περιοδικά αλλά πολλοί από εμάς δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να δούμε από κοντά σε πραγματικό εργαστήρι πως φτιάχνονται.
Ο Αντώνης Δαφνομίλης 41 αποτελεί τη δεύτερη γενιά κοσμηματοποιών καθώς συνεχίζει την παράδοση, το μεράκι αλλά και το γνήσιο ταλέντο που του άφησε ο πατέρας του.  Ο ίδιος σπούδασε την τέχνη της γεμολογίας στην  Ταϊλάνδη, σχέδιο κοσμήματος στην Ιταλία καθώς  απέκτησε και ένα master στις πωλήσεις και στο marketing στην Αγγλία.
Αρχικά για να δημιουργηθεί ένα κόσμημα διαλέγουμε το μέταλλλο το οπίο λιώνουμε στο καμίνι με φλόγα προπανίου/οξυγόνο. Στη συνέχεια μορφοποιούμε με διάφορα ειδικά εργαλεία όπως κύλινδρος και μετά τον δουλεύουμε χειροποίητα στο πάγκο χρυσοχοΐας.

Η διαδικασία φινιρίσματος ενός κοσμήματος περνάει από κάποια στάδια τα οποία είναι   σμιρίγδι με μοτέρ ή στο χέρι και τέλος γυάλισμα στο λουστραδόρο. Η τελική μορφή του κοσμήματος μπορεί να αποδοθεί έτσι αλλά αν σε περίπτωση θέλουμε περισσότερα αντίτυπα αυτού του κοσμήματος τότε θα προχωρήσουμε στη διαδικασία ψησίματος του μοντέλου σε λάστιχο. Η θερμοκρασία που είναι αναπτύσσεται φτάνει τους 180 βαθμούς ώστε με την μέθοδο του κεριού να δημιουργήσουμε πολλά αντίτυπα του ίδιου σχεδίου.

Αυτή η μέθοδος βοηθάει στην παραγωγή για να κάνουμε το λεγόμενο χυτήριο με τα κέρινα ομοιώματα τα οποία στη τελική διαδικασία μετατρέπονται σε αληθινό μέταλλο χρυσό ή ασήμι αναλόγως τι θέλουμε να φτιάξουμε.
Το τελευταίο στάδιο είναι αδαμαντοδεσία πετρών στο κόσμημα αλλά και το τελικό φινίρισμα στο κομμάτι πριν δοθεί στον πελάτη.

Υes I do!

Ο ίδιος φτιάχνει ειδικές παραγγελίες με ότι σχέδια και πέτρα επιθυμεί ο πελάτης αλλά και πολλά πολλά μονόπετρα και δαχτυλίδια αρραβώνων. Παρόλη την κρίση και τα ζόρια τα ζευγάρια πάντα βρίσκουν την άκρη και φτιάχνουν δαχτυλίδια για τις πιο ιδιαίτερες του περιστάσεις.   Εμείς του ζητήσαμε να μας δώσει μία συμβουλή που δεν θα καθορίσει την επιλογή σας αλλά θα σας βοηθήσει στο να καταλήξετε. Το σημαντικότερο λοιπόν στοιχείο είναι το σχέδιο του δαχτυλιδιού. Να ταιριάζει με το στυλ της γυναίκας που θα το φορά  καθημερινά για να το ευχαριστηθεί και να μην είναι παράταιρο στο χέρι της. Επίσης στην επιλογή του διαμαντιού σημαντικό ρόλο παίζει η πολύ καλής κοπής πέτρα που αποφέρει και τη μέγιστη λάμψη! Η ποιότητα μας αναφέρει ότι είναι υποκειμενική για τον καθένα δηλαδή το χρώμα και η καθαρότητα.